A mi whiskynk – Asta Morris: Pete Series

2019-04-12 0 By Bart Dániel

Igazából a whisky világát csak nemrég kezdtük felfedezni, és nincsenek évtizedes előítéleteink és beidegződéseink, és vannak olyann kelta írásképekek, amiket még nem tudunk magabiztosan kiolvasni. De azért nem vagyunk már teljesen kezdők és most megtaláltuk az eddigi kedvencünket az Asta Morristól a Pete Series-t!

A füstöt például eddig is imádtuk, de megtanultunk félni is tőle, mert néha emberevő ereje volt. A Pete Seriesben ez volt az első szimpatikus vonás, hogy a füst szépen és kifejezetten bemutatkozik az elején, de a végére olyan gálánsan eltűnik, mint egy udvari zeneszerző – köszönhető a Pedro Ximenez hordónak, amiben a Pete Series utolsó éveit eltöltötte, és mely olyan szépen lekerekítette a karakterét, elvarrta a kilógó cérnaszálakat.

A víztiszta üveg világos aranyszínű folyadékot rejt. Illata füstös gyümölcsös maláta, egyszerre ódon és üde. Íze elsőre csípős, pikáns, gyömbéres, olajbogyóleves, teste könnyű – és 46%-os! Később szétterjed és a tőzeg nyomában citromos, sós érzeteket kelt. A lecsengés csokoládés felhangokkal kedveskedik, hála a már említett Pedro Ximenez sherryhordós finishnek.

A Pete Series nagyon szép, könnyű száraz whisky, lendületes, elegáns, de sosem túl sok – mindennapi fogyasztásra alkalmas. Egy vörös láger de akár egy sima pilzeni mellé is kifejezetten jó társaság. Megkóstolnám a Pete Series-t >>>