A teremtés napjai – 2018 utolsó söre

2019-01-04 0 By Bart Dániel


Most, hogy 2019-ben már sokadszorra lesz a savanyú sör az év befutó trendje, nincs azon mit csodálkozni, hogy egy újhullámos ale-eket főző sörfőzde be-beszúr egy savanyított receptet a szortimentjébe.

Az sem véletlen, hogy a Thornbridge szortiment kóstolásakor ehhez nyúltunk először – végül is egy korrekt pale ale-t bőven el lehet várni egy nagynevű angol főzdétől – de a savanyú sör az más kérdés – ezt a stílust most építik fel a világ sörfőzői, és még egy-egy különleges főzet is tud befolyást gyakorolni a világ fogyasztóinak elvárásaira.

A két ünnep közti fényes napokban amúgy sem vágytunk sima mindennapi sörre, csakis savanyú különlegességekre! A Days of Creation pont alkalmasnak tűnt, és nem is okozott csalódást: az illata ecetesen savanyú, pirosgyümölcsös, izgató. A korty egyértelműen a balzsamecet ízvilágát hozza, annak minden borsos pikantériájával és mély gazdagságú aranyló fanyarságával. Ez egy tökéletes flamand vörös a Rodenbach nyomdokain. Annál talán eggyel kövérebb és haraphatóbb és a savanyúsága is határozottabb, de igen könnyen iható, és az utóíze is nemes.

A Thornbridge belga élesztőt használt a fermentációhoz, majd Burgundi vörösboros hordókba rakta a sört némi málnával egy évre, és közben a megfelelő pillanatokban Brettanomycest, Laktobaccillust, és Pediococcust adott hozzá. A terv bejött – ha nem is tökéletesen egyedi, de tökéletesen szép belga savanyú sört sikerült piacra dobni!