Mi teszi különlegessé a Norlan whisky-s poharakat?

2018-12-12 0 By Bart Dániel
Sruli Recht, a Norlan tervezője

A 2015-ben a Kickstarteren meghirdetett projekt eredményeképpen létrejött Norlan whisky-kóstoló poharak nem pusztán szépek, de a lehető legjobban tálalják egy adott whisky értékeit. Már az is különleges, hogy ez a terv nem kötött kompromisszumot esztétikum és alkalmasság közt, de az igazi különlegesség a tervezés belső bionikus logikájában rejlik. Na meg a tervezőszemélyiségében!

A Norlan pohár felülről

A bionika – vagy biomimikri, esetleg biomimézis – egy viszonylag friss tudományterület, melynek célja, hogy a természetből ellesett megoldásokat átültesse a technológia világába. Sruli Recht, a Norlan poharat tervező izlandi dizájner a kreatív folyamat során az áramlástant ötvözte a bionikával. A pohár aljára olyan uszonyokat tervezett, melyek a körben forgó whiskyben a valódi hullámokra emlékeztető hullámokat keltenek, megnövelve ezzel a folyadék és a levegő érintkezési felületét, ami elősegíti az oxidációt és az illatok felszabadulását– kihangsúlyozva ezzel a whisky vagy akár más alkoholos italbelső értékeit.

Whisky hömpölyög a Norlan pohárban

Recht nem a hasára ütve jutott erre a megoldásra: a poháralján található négy uszonyszerű kitüremkedést Martin Hanczyc szintetikus biológussal fejlesztették ki. Később egy négynapos workshop keretében whiskykóstolók és pincemesterek bevonásával tesztelték a koncepciót. Majd a változtatásokat helyben 3D nyomtatóval kinyomtatták és újra tesztelték.

Surli Recht maga sem akármilyen figura. Készített már fából alsónemű kollekciót, saját hasbőréből szőrös aranygyűrűt és üvegből papucsot.