2017-02-19 By olee 0

MILD a 17. századi Brit sör

St. Peter's MILD ALEA Mild stílus a 17. századból, északnyugat Angliából származik. Jellemzően 3% – 4% alkohol tartalmú volt, de előfordult már erősebb verzióban is, akár 6% is elképzelhető. Színe jellemzően sötét színű, ízét pedig főként a maláta határozza meg. Neve, ami enyhét jelent az enyhén keserű sört jelenti.

A MILD története

A korai időkben a Mild nem egy sör típust jelentett, hanem a friss, fiatal sört hívták így. (Lehetett az Ale, Porter, vagy akár Bitter is.) Eleinte előfordult, hogy a friss (mild) söröket és a koros (aged) söröket összekeverték, amivel a teltebb és a friss ízeket keverték. A 19. századra a közízlés a egyértelműen a friss ízek irányába fordult és ekkor vált ez a típus a legnépszerűbb Angol sörré. Az alacsony alkoholtartalma miatt a munkás emberek is fogyaszthatták és így vált ez a szénbányászok kedvencévé is.
Az első világháború csapást mért a típusra azzal, hogy korlátozta a felhasznált alapanyagok mennyiségét, de mégy így is a hatvanas évekig Anglia legnépszerűbb itala volt.
1960-tól a stílus szinte teljesen elveszett, kizárólag északnyugat Anglia és nyugat Midland területén őrizte meg népszerüségét. Szerencsére a kisüzemi sörfőzdék nem siklanak át egy ilyen fontos stílus mellett és egyre népszerübbé kezd válni újra.

St. Peter’s MILD ALE
Keresd a webshoppunkban ennek a típusnak egy példáját a St. Peter’s Angol kisüzemi sörfőzdétől itt!