Milyen egy tokaji sör? – avagy Rice, Rice baby

Rice Rice Baby a Horizont főzdétől. Tokaji megfogalmazása a sörnek.

A legdurvább alkoholipari fúzió

És most képzeljétek el a legdurvább alkoholipari fúziót. Megvan? Szorozzátok fel kettővel. Ilyen a Rice Rice Baby a Horizonttól. Valahol félúton az édes szamorodni (úgy általában a tokajiság) és a sör között. Az illat csupa botritisz. Ez az a penészfajta, ami felelős az aszúsodásért. A tokaji aszúborok ettől olyanok, amilyenek. Van bennük klasszikusság, ugyanakkor tudnak modernek is lenni a maguk módján, de, persze, a legfontosabb vonás az édesség , a magas cukortartalom, és az ezzel járó mézes, virágos, behízelgő stílus. És akkor még nem is beszéltünk a szaké élesztőről, amit ez esetben használtak.

Tokaj mind fölött

Ez az ital lassan indul. Át kell gondolni, hagyni kell időt neki, kicsit messzebbről fogalmazza meg a sörfogyasztást, ez tény. Kevés a szénsav. A tokaji hordó, amiben érlelték, jól ráül, ez nem is kérdés, de hát Tokaj mindenek fölött áll, ez olyasmi, mint az amerikaiaknak a blues: ez igazán a miénk. Az illat tehát édes szamorodni. Az íz. Olyan, mint a narancssárga Negró cukorka, és ezzel minden szerethető bizarrságot megfogalmaztunk. Kell hozzá hangulat, igen, köztes műfaj, de ha hagy neki időt az ember, szerethető. Illetve pontosabban fogalmazva: izgalmas.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..