Overworks@Budapest Beer Week

2018-05-29 0 By Bart Dániel
Az Overworks sörmestere az Élesztőben

Richard Brady Kilcullen, a Brewdog Overworks sörmestere az Élesztőben

Dúsan pezsgő

sörhéten vagyunk túl Budapesten – a Budapest Beer Week régóta várt hetén! Nagyszerű érzés volt, hogy számos külföldi kedvencünk személyesen meglátogat minket. Illetve izgalmas volt találkozni olyan új főzdékkel és személyiségekkel, akiket muszáj volt megismernünk. Kellemes meglepetést okoztak a portugál Post Scriptum, a horvát Garden Brewery és az angol Moor Beer sörei is, de a legnagyobb izgalom mégis a Brewdog új sour-beer főzdéjének, az Overworksnek a bemutatóját övezte.

A Brewdog

saját csapfoglalását az Akácfa utcai Hopaholic Pubban tartotta, ahol nagy meglepetésre szintén savanykás (kettle sour) söröket mutatott be a Kutyaól – Tangerine Zephyr, Small Batch Session Sour Ale, Clockwork Tangerine! Igazi kellemesen iható, laza és elegáns kettle sourek voltak, amiket csak az Abstract sorozat masszív stoutjai tudtak kicsit háttérbe szorítani.

Számunkra a legnagyobb pillanat mégis az Overwörks csütörtök esti bemutatkozása volt az Élesztőben – pláne, hogy Skócián kívül egészen mostanáig senki nem kóstolt tőlük semmit – ezt hívják kontinentális főzdepremiernek!

A Brewdog Overwörks

igazi savanyú-sör főzde, ami azt jelenti, hogy az erjesztőtérben valódi veszélyes baktériumok garázdálkodnak, így a szomszédos hagyományos Brewdog-főzdébe csak komoly fertőtlenítés után léphetnek be az Overworks dolgozói.

Az Amerikából érkező savanyítómester, Richard Brady Kilcullen is ide utazott az alkalomra – a vele készült interjút hamarosan közzétesszük!

Addig csak annyit, hogy ezek a savanyú sörök komoly szintugrást jelentenek az amúgy egyre népszerűbb kettle-sourokhoz képest, miközben rengeteg gyümölcsöt is használnak, ami helyenként egész könnyen befogadhatóvá teszi ezeket az amúgy elég határozottan fanyar söröket!

A Sleekit

nevű korianderes sour gose például egy könnyen érthető mégis érdekes példány, amit erős gyümölcsös keserűség tesz különlegessé.

A Pinyin és a Mariangelo farmhaouse ale-k, melyek ékes szavakkal mesélnek az újfajta erjesztési kultúráról, melyet az Overworks képvisel!

Csodálatos

pár nap volt, mely alatt Budapest megérezhette, hogy méltó része a craft-beer világnak – köszönjük a Budapest Beer Week szervezőinek és az Élesztőnek, hogy részesei lehettünk!