Ramborn – a luxemburgi cider

A cider készítésének első állomása: az almaszüret

A cider

a római kor óta része az európai italkultúrának, de a hetvenes évek végére elharapózó nagyipari élelmiszer-termelés az igazi sörhöz hasonlóan a cider-t is már-már kihalással fenyegette. Efféle borús gondolatok bántották azt a három luxemburgi fiatalembert is, aki alig pár évvel ezelőtt Angliába ment nyaralni, hogy ott a mára ismét virágkorát élő ciderkultúra legszebb tételeit kóstolgassa, és ahogy az lenni szokott, egyre vadabb terveket szőjön. Felidézték gyermekkorukat, amikor nagyapáik saját gyümölcsösében szedett almából készítette a „viez”-t, ezt a csak a Saar-vidékre és Luxemburgra jellemző savanyú ciderfajtát.

A vad tervek

nem maradtak tervek, mert hazatértek és megalapították a Ramborn almaborászatot, melynek célja, hogy felélessze az elhanyagolt luxemburgi almáskerteket – melyek hitvallásuk szerint, az ott fellelhető fajgazdagság révén Európa esőerdei –és ezzel felélessze a a luxemburgi viez-t. A Born városka és a Rambo almafajta nevéből kirakott márkanév tulajdonosai a mai napig minden egyes almát valódi kistermelőtől vásárolnak, és nemhogy almapürét, de nagyüzemi almát sem vesznek.

A Ramborn

legalább annyira kultúra-teremtő, mint élelmiszeripari vállalkozás. Munkájuk eredményeként Luxemburgban feléledt az ún. szórványgyümölcsösök kultúrája, melyek éles ellentétben állnak a nagyüzemi termeléssel, ahol szorosan sorba állított törpe gyümölcsfák termelik a gyümölcsöket. A Ramborn kizárólag szórványgyümölcsösökből vásárol almát, melyért tisztességes árat fizet, ezzel lehetővé téve ennek az ősibb és természetesebb mezőgazdasági kultúrának a feltámadását illetve fennmaradását.

A Hudi Hudi

büszkén mutatja be Európa egyik legkifinomultabb kézműves ciderét, ami májustól már Magyarországon is kapható. A Ramborn a Berlin Beer Week és a Budapest Beer Week hivatalos cidereként a május 21-27-ig tartó eseményen mutatkozik be!