A Barman’s Choice szerint a magyar sör a legígéretesebb exporttermék a hazai alkoholpiacon

brewdog uncle duke

Egy amúgy említésre se nagyon méltó, komolytalan médiumban lehozott, teljesen komolyan-vehetetlen cikk révén kirobbanó véleménycsere apropóján szólalt meg az Edinburghban élő magyar whiskyszakértő. A cikk meglehetősen szokatlan álláspontja szerint az egész whiskykultúra egy tévedés, és whisky-t csak olyan nyomorultak isznak, akik nem ihatnak pálinkát.

Engedtessék meg, hogy ezt az állítást ne kelljen kommentálnunk, és a cikket se kelljen linkelnünk. Mi akkor kaptuk fel a fejünket az ügyre, amikor a Barman’s Choice nevű professzionális magyar whisky-blog meglehetősen feldúlva kommentálta a cikket, és egyben érdekes eszmefuttatást közölt a magyar alkoholos italok külföldi esélyiről.

Royal Mile whisky

“A magyar whisky jobb, mint a skót”

„… Kijelenteni főcímben, hogy a magyar whisky jobb, mint a skót, az meg annyira felháborító, hogy mar azon sincs kedvem gondolkozni, hogy lehet, hogy iróniát vagy stílusparódiát akart a szerző készíteni.

A pálinka soha nem fog eljutni a nemzetközi italkultúrába, meg akkor sem, ha lenne ott helye. Egyelőre a hazai piacokon sem képes minőségi konzisztenciát mutatni.

… Az egyetlen alkoholos magyar termek, ami nem az aszú, és sikereket képes elérni, az a magyar sör, lehetne sorolni az új hullámos hazai sörfőzdéket. Kollaborálnak, jelen vannak nemzetközi szinteken, jók a cuccaik és kereskedelmi értelemben izgalmasak. Lesz egy pont ahol le fognak maradni, ha nem szereznek befektetőt, de ez most nem téma. De előbb fogják megtanulni és megszeretni a magyar sört külföldön, mint bármelyik pálinkát vagy kadarkát. Utóbbit mondjuk sajnálom.”

Amit tudunk a whisky-ről…

Véleménye nem csak azért fontos számunkra, mert már vagy hat éve követjük mindenféle fórumon, és ha tudunk valamicskét a whisky-ről, azt tőle tudjuk, hanem azért is, mert Norbi – a blog szerzője – Edinburghben él és az igen tekintélyes Royal Mile Whiskies nevű cégnél dolgozik, ami egyike a független skót whisky specialist cégeknek – sőt vezető erő a maga területén, sok felhalmozott tudással és tapasztalattal. Norbi ráadásul nem érzéketlen a sör és más alkoholos italok bájaira sem, és a kezdetek óta követi a Brewdog felemelkedését, valamint a magyar kézműves sörfőzést is. Ilyen hiteles véleményt a magyar sör külföldi lehetőségeiről ritkán kapunk. De ezek szerint nem járunk rossz úton! Szerintetek?

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..