Tisztább környezetünk

2018-07-13 1 By olee

tiszta-környezetünk

 

Lassan három hónapja, hogy beköltöztünk az irodánkba egy olyan környéken amit azelőtt egyikünk sem ismert alaposan. A Corvin Plaza mögötti kis utcában lakunk két szitává lőtt ház és egy csinosan felújított hotel közt. A téglaborítású helyiség laza nyersesége és az általunk épített elegáns galéria ideális környezet arra, hogy a dolgozóink és önmagunk kreativitását a maximumra tekerjük, de a környék megismerése közben azért értek meglepetések.

A környező utcák

A környékről nem gondoltuk, hogy turista látványosság lenne, pedig az! Az egzotikus golyónyomokat naponta örökítik meg a turistacsoportok. Viszont ha a velünk élő történelem iránti áhítat alábbhagy, akkor kellemetlen meglepetésben lehet részük: a melegtől felpöndörödött és megbarnult párizsi pihen a műanyag zacskóból félig kikandikáló kiflivel az út szélén, körülbelül 5 méterre a kukától. Cigicsikkek minden méretben, zsebkendők, szinte a mindennapi tárgyaink teljes választéka fellelhető szemétként itt.

Szerencsére az utcasarok, ahol mi vagyunk lényegesen tisztább, köszönhető a hotelnek és nekünk, de ez csak egy 10 méter alapterületű oázis.

A mi szemetünk

Nekünk 5 kukánk van, egy a papírnak, egy az alumínium dobozoknak, egy a műanyagnak, egy az üvegeknek és egy vegyes hulladék. Én ezt soknak találtam és elgondolkodtam melyiket lehetne megszüntetni.

Papír

A papírokat nem tudjuk kivonni teljesen, hiába az elektronikus számla, szállítói papírok, import és export dokumentumok tömkelege landol nálunk. Ezzel csak egy teendők lehet amit lehet elektronikusan oldunk meg, amihez van is egy jó vállalat irányítási rendszerünk.

Alumínium doboz

Ezt nemhogy megszüntetném, hanem előnyben részesítem! Az alu dobozokban szállított italok lényegesen könnyebbek, így a szállítás közben keletkezett környezeti szennyezés is alacsonyabb. A bobozok szelektív gyűjtése is megnyugtatóbb, hiszen az üres darabokat felvásárolják, ami azt a biztos érzetet keltik bennem, hogy újrahasznosítást. Hab a tortán hogy a rászorulóknak odaadható akik a visszaváltási ponton pénzt csinálnak belőle!

Vásárolt te is dobozos termékeket!

Üveg

Az üveg egy státusz szimbólum! Egy elegáns étterem nem használ dobozos kiszerelést, emberek sokasága nem hajlandó dobozos sört vásárolni! Nehezek, nagyok, drága a szállításuk, de legalább a környezetre gyakorolt negatív hatása kisebb, mint a PET-nek.

Műanyag

Nálunk jellemzően az elfogyasztott ásványvizek és üdítők palackjaiként jelentek meg. Az általunk forgalmazott termékek egyike sem kerül PET palackba!

Tisztább környezetünk

Úgy döntöttünk, hogy a legkevésbé szimpatikus hulladék, a műanyag, pontosabban a PET palackok számát csökkentjük. Nincs több ásványvizes palack az irodánkban, rekeszben vesszük a szódát a dolgozóinknak és megkértük őket, hogy az üdítőket dobozos kiszerelésben vásárolják maguknak. Ez egy kis odafigyelést igényelt csak, de a szemetünk lényegesen lecsökkent, amit ráadásul mi nem az utcára dobálunk ki!

Az utódainknak megkímélt tiszta környezet, élhető föld talán még a sörnél is fontosabb közös ügyünk, úgyhogy reméljük ti is tesztek valamit a műanyaghulladék csökkentéséért!