Tzara – a kölni stílus

Thornbridge Tzara

Valamit kóstoljunk

Hétfő, reménytelenül hosszú a hét, sehol a vége. Ez járt a fejünkben, miközben kóstolni valót kerestünk és kezünk ügyébe került a Thornbridge TZARA Köln style. A sörleírást itt kicsit messzebről kell kezdenünk. Ha már a Köln style-ról, (avagy a Kölsh style-ról) beszélünk, pár szóban járjuk körbe.

Köln és a Kölsh

Köln az egyik legősibb német város, és persze, a sörfőzésnek is nagy hagyománya van, durván ezer évnyi. Hivatalosan a 15. század óta főznek a városban sört, az 1500 években pedig a sörfőzés monopóliuma a városi tanácshoz került. A kölni sör, a “Kölsh” a huszadik században lett “szabályozva”, pontosan körülhatárolva, a kölni sörfőzők összefogásával. Ebből lett a Kölsh Konvention, avagy a Kölsh Egyezmény. Jelenleg a Kölsh földrajzilag körülhatárolt eredetvédettséggel bír (PGI), tehát Kölshnek csak a kölni szabályok által meghatározott területen dolgozó sörfőzdék által készített sört lehet hívni. Máshol, hasonló eljárással készített “Kölshöket” csak Köln style, avagy Kölsh style névvel lehet illetni, forgalomba hozni, mint ahogy van ez esetünkben is, a Thornbridge TZARA-jával. És akkor a Kölschről. A Kölsch hibrid műfaj, felsőerjesztésű sör, tulajdonképpen pale ale, szárazföldi változatban, amit ugyanakkor lágerként ászokolnak, alacsony hőmérsékleten. Színe jellemzően világos, arany- és szalmasárga, kristálytiszta és átlátható. Az illata visszafogott, citrusos, nem komlós, nem túlzó, szerkezete könnyed, szomjoltó, nagy kortyokban, gyorsan iható. Kölnben jellemzően magas, vékony kétdecis pohárban szolgálják fel.

Tzara

A Thornbridge Köln-style söre hozza az elvárásokat. Az eljárás ugyanaz, hibrid ital, felsőerjesztésű ale, tehát magasabb hőfokon erjedt, ugyanakkor a sör érlelése-kondicionálása alacsony hőfokon történt, mint egy láger esetében. Az eredmény, ahogy a képen is látszik, egy aranysárga, már messziről szomjoltásra termett, szénsavban gazdag ital. Az illata tökéletesen visszafogott, nem akarja felzaklatni a fogyasztót. Óvatos citrusosság, citrom, grapefruit, a grapefruit héja, pontosabban a héj belső húsa ugrott be nekünk. Az íz zamatos, mint egy kicsit teltebb láger, de csúszik, frissít, ropog, tehát összességében egy ízletes, nagy mennyiségben fogyasztható sör.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..